Den andre 11. september

Starter valgdagen med en liten historieleksjon. Det er vår plikt å aldri glemme historien, vi må leve med den og lære av den. 11. september er en dato som stikker seg ut for de fleste, men en av de største hendelsene på denne dagen blir ofte glemt. Jeg vil gi dere en påminnelse.

Chile 11. september 1973

For 44 år siden var mamma 14 år, hun satt på bussen sammen med mormor, de skulle på besøk. På radioen hørte de plutselig om et militærkupp i Chile, besøket ble ikke et vanlig besøk, det ble fylt med tårer og nyhetssendinger, ikke mye ulikt 22. juli da en hel verden satt foran tv’en for å følge terroren i Norge. Noen hadde angrepet demokratiet i Chile, noen hadde angrepet det Chilenske folket med makt og våpen.

I 1970 ble folkets regjering valgt i Chile, president Allende hadde det Chilenske folket i ryggen. Men det var noen som ikke kunne akseptere at sosialismen og folket styrte, den noen var USA og CIA, de mente de ikke kunne finne seg i at Chile var blitt et sosialistisk folkestyre, dette skulle de gjøre noe med og landets forsvarssjef  Pinochet, som hadde blitt utnevnt av den sosialistiske presidenten Salvador Allende, skulle stå i spissen for angrepet.

Ikke glem Chiles 11. september

Terroren kostet de første årene mer enn 70 000 menneskeliv, flere tusen «forsvant», titusener ble torturert og sendt i konsentrasjonsleir, hele folket ble terrorisert. Det ble brukt våpen, det ble brukt vold, kvinner ble utsatt for ekstreme seksuelle overgrep. Nærmere en million chilenere flyktet fra landet. Det ble innført et diktatur, Pinochet ble utnevnt president og styrte landet med hard hånd fram til 1990.

11. september 1973 blir nesten aldri nevnt, alle forbinder 11. september med terrorangrepet i USA. Jeg husker 11. september 2001 utrolig godt, det var helt forferdelig, tusenvis av uskyldige mennesker ble rammet. Men jeg ser på det som min plikt å få 11. september 1973 fram i lyset, en urett som rammet et annet land, et annet folk, i enorm forstand, og som blir tiet ned fordi det ikke passer for noen at det blir nevnt.

Vær glad for og støtt opp om vårt demokrati. Bruk stemmeretten din!

Husk at du kan følge La Mar på Facebook for å få oppdateringer hver gang jeg poster et nytt innlegg, men også for å få med deg andre greier jeg vil dele med dere. Jeg finnes også på Snapchat og Instagram under brukernavnet luisa_lamar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.