Musikkmandag #6

Endelig Musikkmandag! Jeg kan røpe at jeg har gledet meg så innmari lenge med å dele denne videoen, jeg snakker om ti hele uker. Måtte vente til det ikke var ferietider, slik at flest mulig får sett den. Sjekk ut fantastiske Ibeyi, min favoritt duo.

Dere som følger meg på Snapchat og på SnapKollektivet har fått høre deres låter i flere anledninger, rett og slett fordi jeg ikke får nok. Jeg elsker Ibeyi og vil dele det med hele verden. Jeg er alltid på utkikk etter kvinnelige artister som jeg kan identifisere meg med, noen som jeg har noe til felles med annet enn at vi er kvinner. Jeg er stadig på jakt etter de som kan representere meg på et vis. Representasjon på ulike plan er innmari viktig, det har jeg fortalt dere før. Vel disse er caribeñas som meg, bare at de har sitt opphav på Cuba. Men så elsker jeg Cuba omtrent like høyt som mitt eget hjemland så ja, vi er thight.

Ibeyi

Ibeyi er et funn jeg gjorde i en slik runde. Alltid noe tilfeldig, men så føles det helt riktig når det skjer. Det fransk-cubanske tvillingparet Lisa-Kaindé Diaz og Naomi Diaz utgjør gruppa og de synger på ulike språk. Jeg måtte google og wiki ga meg svar. De synger på engelsk og joruba, et nigeriansk språk deres forfedre brukte før de ble fraktet til Cuba under den spanske slavehandelen på 1700-tallet. Wiki kunne også fortelle meg at ordet «ibeyí» betyr «tvillinger» og at begge er vokalister. I tillegg spiller Naomi tradisjonelle cubanske perkusjonsinstrumenter, mens Lisa spiller piano. Og dere, de er døtre av en legende, nemlig  Anga Díaz fra Buena Vista Social Club. Hvis det er mulig å bli starstruck av en wikipedia-artikkel så kan man trygt si at jeg ble det da jeg leste dette. Jeg elsket musikken deres fra før, men dette ga det hele en ny dimensjon.

Away Away

Jeg falt for sangen fra første tone. Mannen min sier at jeg er avhengig, og det er ikke umulig at det stemmer. Sangen handler om en verden hvor det skjer mye som ikke er riktig, men også om håpet om forandring, en forandring som bare folket selv kan fullføre. Videoen er en glad sak der vi ser dem danse, le og leke.

Selv forteller de magasinet The Fader (mitt favorittmagasin) om sangen og videoen:

Lisa-Kaindé said: «We are witnesses of the world’s craziness (which is sonically symbolized by the sirens in the track) and we wonder if the promises of better days will be kept. The chorus of ‘Away Away’ represents a burst of positive energy, us taking a conscious step towards movement and action because only the people can make good on that promise. The song culminates with a Yoruba chant for the Orisha Aggayu, a ferryman known for providing strength. Aggayu in nature ignites a violent eruption of volcanos, however, with the intention that the lava ultimately refertilizes the soil to create new life.»

Naomi added: «So the video that we made for the track is us in the studio, singing, dancing, laughing, and immersing ourselves in the positive energy of ‘Away Away.»

Hvis dere vil lære mer om denne fabelaktige duoen, så anbefaler jeg dere å lese artikkelen The Fader hadde om den. Anbefales!

Og dere, tenk om mine forfedre også pratet joruba? Åh, det må jeg finne ut. Det er så mye uforløst historie som renner i årene mine. For hver eneste dag som går får jeg en større trang til å finne ut mer. Tilbake til Ibeyi og Away Away, her er videoen, enjoy!

Husk at du kan følge La Mar på Facebook for å få oppdateringer hver gang jeg poster et nytt innlegg, men også for å få med deg andre greier jeg vil dele med dere. Jeg finnes også på Snapchat og Instagram under brukernavnet luisa_lamar.

2 Comments

 1. Carina 22. august 2017

  Heeeeelt fantastisk låt!!! Tusen takk for tips (og du må legge den til på SK-lista!)

  Svar
 2. Vilfa 27. august 2017

  Blir så glad over musikkinteresserte bloggere! Haha!
  Kul sang og kul duo!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.