Hvorfor feminisme?

Jeg fikk et spørsmål som omhandler begrepet feminisme under gårsdagens innlegg, La oss prate feminisme. Kort sagt spør personen «hvorfor bruke dette ordet?» og «burde vi få oss et nytt ord?». For å svare på det siste først, jeg mener helt klart nei. Og jeg skal fortelle dere hvorfor jeg mener det og hvorfor jeg mener det er viktig å bruke begrepet feminisme.

Feminisme beskriver veien

Leser du innlegget jeg skrev i går så leste du kanskje avsnittet om at jenter og kvinner har vært og fortsatt er de som trekker det korteste strået i verden. Det er i hovedsak den viktigste og mest åpenbare grunnen til at jeg mener at det er viktig å bruke begrepet feminisme. Det handler om å se verden slik den faktisk er.

«Det er åpenbart jenter og kvinner som utgjør flesteparten av ofrene for den strukturelle urettferdigheten, sexismen og begrensningene. Det er ikke noe vi sier, historien forteller oss det. Du trenger ikke å fortelle meg «Men gutter også» eller «Ikke alle menn», jeg vet det, likevel er det viktig å erkjenne problemenes tilstand, bare på den måten kan vi få bukt med dem.», utdrag fra La oss prate feminisme

Begrepet feminisme sier mye mer om kampen for reell likestilling enn andre begrep som prøves å implementeres som erstatninger. Faktumet er at kvinner og menn står ikke likt i samfunnet, vi har ikke samme utgangspunkt i veien mot et likestilt samfunn. Feminisme trengs så lenge kvinner utgjør den største andelen av de som systematisk undertrykkes, diskrimineres og begrenses i verden på grunnlag av kjønn.

Feminismen er global

Enkelte hevder også at feminisme ikke er nødvendig i Norge i dag, vi er jo så likestilte. Vel, vi har kommet et stykke, og lenger enn mange, men vi er absolutt ikke i mål. (Det kan jeg skrive mer om ved en senere anledning.) Jeg har flere ganger lest og hørt folk si ting som «Hadde jeg bodd i en annen del av verden, hadde nok jeg også vært feminist». Har du hørt noe så egoistisk?! Er det ikke vår plikt som medmennesker å også kreve rettferdighet på vegne av kvinner som ikke er like heldige som oss? Kampen for kvinners rettigheter er internasjonal fordi strukturene som undertrykker kvinner er internasjonale. Glem aldri at vi lever i en verden der jenter og kvinner blir drept, nettopp for å bare være jenter og kvinner.

Skal jeg være helt ærlig syns jeg det er i grunnen trist at vi fortsatt prater om begrepsbruk, i stede for å bruke tiden og energien på å ta tak i de strukturelle problemene vi har i samfunnet, som undertrykkelse, seksuell trakassering, overgrep, vold og urettferdighet. Samtidig er det viktig for meg som feminist å ta eierskap over ordet, bruke det aktivt og fortelle omverdenen hvorfor.

Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet under!

 

9 Comments

 1. Caroline 22. mai 2017

  «Skal jeg være helt ærlig syns jeg det er i grunnen trist at vi fortsatt prater om begrepsbruk…»

  Jeg forstår at du synes det er trist, men husk at det er ikke alle som er like opplyste som deg på dette feltet. Inkludert meg. Jeg prøver å sette meg inn i det, og da må jeg kanskje stille «dumme og triste» spørsmål. Jeg er lei meg for at det er sånn, men det er det en grunn til (som ikke orker å dele på internett).

  Forøvrig bra skrevet! Jeg liker at du med flere setter mer fokus på feminisme, slik av vi som ikke kan så mye kan lære mer og mer. Fortsett gjerne sånn, du er en viktig stemme <3

  Svar
  • lamar 22. mai 2017

   Absolutt, jeg skjønner hva du mener og syns det er utrolig viktig å svare når det stilles spørsmål om det ? Og jeg blir glad når jeg å får anledning til å forklare fordi dette er noe jeg brenner for. Jeg mente mer at det er trist fordi det beviser at vi fortsatt har en vei å gå.

   Takk for det, Caroline ❤️

   Svar
   • Caroline 22. mai 2017

    Takk, jeg blir alltid glad når jeg kan spørre uten å bli sett på som dum, hehe. <3

    Svar
 2. Carina Behrens 22. mai 2017

  Veldig bra skrevet, Luisa. Bare det at feminisme ikke kan brukes, fordi det har «femi» i ordet, er en form for undertrykkelse i seg selv, tenker jeg. At alt som omhandler «femi» har blitt så ekstremt negativt ladet, at folk ikke engang vil røre i ordet med jerntang.

  Svar
  • lamar 22. mai 2017

   Jaaa! Så jævli ja <3

   Svar
  • Caroline 23. mai 2017

   Jeg vil bare si at jeg ikke mente at vi kanskje burde bytte ut feminisme som ord pga. at det var ordet femi i det, men på grunn av at jeg tenkte på om et ord som inkluderte begge kjønn hadde passet bedre. Men det var før jeg visste at feminisme ikke handler om menn, slik jeg har forstått det. Selvom jeg er litt usikker på området ennå om jeg skal være ærlig, haha. For noen feminister sier at feminisme handler om at menn skal få lov å ha feminine sider, mens andre sier at det ikke er feminisme i det hele tatt. Hjelp, Luisa. Haha. Det var i alle fall ikke ment som en slags undertrykkelse at jeg spurte det spørsmålet, Carina. Bare så vi har det på det rene, heh. Føler meg en smule dum i dette kommentarfeltet, huff. Haha.

   Svar
 3. Tine Katrine 22. mai 2017

  Jeg får lyst til å sukke tungt av at man ikke kan snakke om noe som helst uten å høre «med hva med mennene? De må også få føle seg inkludert, stakkars!». Heldigvis har jo feminisme alt med menn å gjøre også. Hvorfor er det så fælt for dem å kalle seg feminist? «Æsj, jenteord!» ….eh, er ikke det hele roten i feminisme? At det ikke skal være ‘jenteord’ og ‘gutteord’. Feminisme er bare et ord folkens, ro ned!

  Syns feminisme er det perfekte ordet. Det er jo det feminine som blir diskriminert, hos både kvinner OG MENN! Menn skal ikke gråte, skal ikke vise følelser, skal ikke bry seg om utseendet, og alle sånne FEMI greier. Det er på høy tid at femininitet blir likestilt med maskulinitet. Derfor syns jeg det er bra at det heter det feminisme.

  Svar
 4. line 22. mai 2017

  Jeg har ikke ord, du får virkelig satt de rette ordene på det! flinke luisa<3

  Svar
 5. maria 31. mai 2017

  wow! supert innlegg! Du skriver skarpt! 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.