Å drømme om rettferdighet i en urettferdig verden

For diskriminering er til syvende og sist betegnelsen på urettferdighet. Den største drømmen min er at verden skal bli rettferdig. For å oppnå denne drømmen må vi kjempe. Vi må ta i bruk våre beste våpen, som er viljen, ordene og samholdet.

Diskriminering

Diskriminering handler om å gi ulike mennesker ulik verdi. Om å behandle noen dårligere enn andre på grunn av noe de er eller noe de tilhører. Det kan være kjønn, legning, hudfarge, religion, tilhørighet til etniske gruppe, kultur, politisk tilhørighet, nasjonalitet eller nedsatt funksjonsevne. Det er for meg ikke bare urettferdig, det er rett og slett forkastelig. Derfor er det også utrolig viktig for meg å prate om det, for på den måten skaper du en bevissthet og dermed kan vi bidra til å bygge opp holdninger hos mennesker rundt oss. Vi kan være med på å skape en snillere verden, et varmere og mer tolerant samfunn der det ikke er rom for diskriminering.

Blir jeg diskriminert?

Så har du meg da, jeg er kvinne. Det betyr at jeg tilhører en stor gruppe av befolkningen som blir diskriminert i ulike deler av samfunnet. Vi tjener mindre (85% av det menn tjener), vi har mindre makt, vi utsettes for overgrep og behandles som objekter for andres behov eller nytelse. Hvordan kan vi tillate at halvparten av befolkningen gis en lavere verdi fordi tissen vår går innover? Det er jammen ikke rettferdig og derfor trenger vi feminisme. For det er noe grunnleggende feil med samfunnet når halvparten av befolkningen blir diskriminert. Feminisme handler om å kjempe mot de strukturelle forskjellene som er skapt i samfunnet. Feminisme handler om å skape rettferdighet og likestilling, og la ingen fortelle deg noe annet.

Jeg er også brun i huden, jeg kommer fra en annen del av verden, jeg tilhører en minoritet og navnet mitt er annerledes. Hudfargen min blir sett ned på i store deler av verden. Det er vanskeligere for meg å få meg en jobb bare på grunn av navnet mitt. Ja faktisk er det 25% mindre sjanse for at jeg blir kalt inn på intervju fordi navnet mitt er «fremmed» selv om jeg har samme kvalifikasjoner som en person med norskklingende navn. Og mange av oss har jobber som vi er overkvalifisert til. Noen steder i verden vil det at jeg lar krøllene mine henge løst som de er, være et sterkt politisk statement og slikt vil de ha seg frabedt på skolen og på jobb. WTF? Det er hår! Det er håret jeg er født med! Urettferdig, helt på linje med kvinnediskriminering. Og derfor er antirasisme like viktig som feminisme.

Luisa

De kjemper for sin eksistens

For å illustrere den verste form for diskriminering vil jeg avslutte med å belyse en noe jeg så inderlig brenner for. På vegne av mine forfedre, på vegne av mennesker som kjemper hver eneste dag for sin eksistens. De diskrimineres på det groveste i dag, men de lar seg ikke kue. Det beundrer jeg så sterkt.

Den 12 oktober feries Columbusdagen flere steder i verden, spesielt i USA. Datoen markeres fordi Christofer Columbus ankom Amerika for første gang rundt den tolvte oktober i 1492. For urfolk i Latin-Amerika betyr denne dagen starten på over 500 år med folkemord, plyndring og utarming av mennesker og av naturen.

Deres kultur, språk, kunnskap, verdensbilde og folk ble brutalt angrepet. De aller fleste stammer eksisterer ikke. Og undertrykkelsen og diskrimineringen fortsetter i dag. Urfolk utsettes for rasisme og systematiske krenkelser av sine rettigheter. I over 500 år har de kjempet for sin eksistens, for å beskytte naturen og hevde sin rett til sine tradisjonelle områder. Vi kan ikke endre historien. Vi kan ikke gi tilbake alt som urfolket har blitt frarøvet. Men vi kan vise vår solidaritet og ikke tillate at de blir diskriminert.

Er du interessert i å kjempe på vegne av urfolk i Latin-Amerika så kan du lese mer og melde deg inn i Latin-Amerikagruppene i Norge.

Latinamerikagrupperna/SAL

Drømmen om rettferdighet

Kall meg gjerne ufin, men jeg viser fingeren til diskriminering. Drømmen om rettferdighet vil alltid være levende i meg. Det handler om å ønske likestilling, likhet for loven og et samfunn der vi enkelt og greit er inkluderende og gode mot hverandre. Kan vi få det til? Ja, vi kan få det til sammen.

I dag prater jeg om diskriminering på SnapKollektivet.

♡♡♡

7 Comments

 1. stine friis 14. oktober 2016

  I Tudor-tida trodde man at kvinner var ufullkomne menn. Altså: At vagniaen var en penis som var vrengt, og at kvinnen derfor bare var «halv» på et vis. Det er helt sprøtt hvordan verdenssynet har vært. Jeg drømmer om en dag med mer rettferd, og ekte likestilling. Du veit der kvinner ikke bare har samme rettigheter som menn, men betyr like mye som menn i folks hoder. Vi har kommet langt, men vi har langt igjen.

  Svar
 2. Milla 17. oktober 2016

  Det e så mye urett i verden eg blir heilt matt.

  <3 <3 <3

  Svar
 3. Mari Sunniva 18. oktober 2016

  for et utrolig bra innlegg! det er så mye urettferdighet i verden, og det er viktig å ha et stort fokus på det! Dere i snapkollektivet er så flinke til å snakke om viktige ting. Digger dere!

  Svar
  • lamar 26. oktober 2016

   Tusen takk! Det setter jeg og vi så stor pris på 🙂 Vi ønsker jo å være med på å gjøre verden til et litt bedre sted.

   Svar
 4. Anette 22. oktober 2016

  Det er SÅ mykje me må ta tak i her i verda!!! diskriminering og hat er heilt fucked up…

  Svar
  • lamar 26. oktober 2016

   Ja, det er faktisk helt fucked up..

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.