#JEGTRORDEG

black-and-white-person-woman-girl-large

Følelsen av inderlig smerte, håpløshet og urettferdighet. Jeg kan bare forestille meg. Kjenne at det bygger seg opp inni deg. Skrike. Jeg får vondt bare av å prøve. Bestemme seg for å kjempe. Slå tilbake. Jeg er full av beundring. Du har vekket oss. Vi raser. Det skulle faen meg bare mangle. #JEGTRORDEG

#JEGTRORDEG

Mye er sagt og mye er skrevet om Andrea-saken, voldekten i Hemsedal og dommen som ryster mange. Jeg kan ikke la være. Jeg kan ikke holde tyst. For deg, Andrea, og for alle andre som har kjent på den samme avmakten. Visste dere at det det skjer rundt 16.000 voldtektssaker i året, og bare 10 prosent av dem blir anmeldt til politiet. 80 prosent av dem blir henlagt. Hva faen?

At noe er riv ruskende galt, det er det ingen tvil om. Med samfunnet og med rettssystemet. Da er det for pokker vår plikt å rope ut, kreve rettferdighet og ikke minst, slå ring om den uretten er begått mot. Vi må lære barn og unge at vi ikke skal tråkke over hverandres grenser. Et nei er et nei, uansett. Respekt for hverandre er grunnleggende. Og en voldtekt er bare den som voldtar sin feil.

Jeg blir så innmari rasende av å tenke på at tre voksne menn (slutt å kall dem for «gutter»!) tror de har rett til å dope ned et annet menneske, utnytte henne på det groveste og faktisk gå fri. Hvor ligger logikken i at de blir dømt til å betale erstatning, men likevel kan de vandre ut som frikjente?! Jeg får lyst til å skrike bare jeg tenker på det. Jeg får lyst til å slå i bordet av å tenke på at taxisjåføren ikke tok affære da han så disse mennene bære rundt på en livløs jente, bare å tenke at det kunne vært forhindret. Og at tre personer, legdommere, folk som deg og meg, kan finne på å frikjenne tre overgripere på bakgrunnen av begrunnelser som«det forhold at hun ble båret ut og inn av taxien, er etter mindretallets syn ikke tilstrekkelig for at de tiltalte skulle forstå hvilken tilstand hun var i.»  

Hun ble visst ikke voldtatt nok, som Linn skriver i sitt innlegg om saken.  Jeg blir så sint, så fryktelig sint.

Vi, samfunnet, har et ansvar for å kjempe for alle ofre for urett. Seksualisert vold er et enormt samfunnsproblem, i vår del av verden og i andre deler av verden. Å alltid ha troen på en bedre verden er en av mine viktigste verdier, og sammen er jeg overbevist om at vi kan flytte fjell. Sammen. Jeg oppfordrer alle, ja til og med deg, til å møte opp og demonstrer hvis du leser dette før kl 17:00 i dag. Under ser du lenker til demonstrasjonene som arrangeres i hele landet. Kanskje det til og med er flere, det håper jeg. Vi må stå sammen for økt rettssikkerhet for voldtektsofre! 

#JEGTRORDEG

Tromsø – Bergen – Stord – Trondheim – Stavanger – Lærdalsøyri – Hemsedal – Horten – Haugesund – Oslo

6 Comments

 1. Paula 8. august 2016

  !!!!

  Svar
 2. Maria 8. august 2016

  Akkurat denne saken skulle jeg gjerne støttet, fordi det her er så ÅPENBART at disse tre mennene har overskredet grensen så langt at den ikke lenger syns, og det forundrer meg at de har gått fri.

  Men jeg ligger desverre hjemme med 38,5 i feber og en deilig bihulebetennelse. Men støtteerklæringer fra sengekanten skal hun få uansett 🙂

  Svar
  • lamar 8. august 2016

   Det er helt fantastisk å se at så mange engasjerer seg, og rett og slett mener noe om saken. Det er det viktigste. Likegyldighet liker jeg ikke, og spesielt når det kommer til slike viktige saker 🙂

   God bedring, fine Maria <3

   Svar
 3. victoria 9. august 2016

  Det er helt vilt, jeg har ikke ord. Jeg skjønner virkelig ikke. Skulle gjerne ha vært der, men jeg var på jobb! 😮

  Svar
  • lamar 9. august 2016

   Ja, jeg er enig med deg. Det er vanskelig å finne ord, vil egentlig bare banne og steke. Men det er ufattelig fint å se at vi er mange!

   Svar
 4. Carina Behrens 9. august 2016

  Sier som over her: !!! Veldig bra skrevet, Luisa. Skulle gjerne ha stilt opp selv. Dette er SÅ viktig!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.