Livet med en firbeint

Carina og jeg myker opp stemmen med en episode om kjæledyr, med hovedfokus på de firbeinte. Carina har nettopp blitt hundemamma og da er det mange spørsmål og bekymringer som melder seg. Jeg kan bekrefte at å få seg hund ikke er så ulikt fra å få barn, bortsett fra the obvious. Vi fikk Chaplin for syv år siden, og livet har ikke vært det samme siden.

Og i forbindelse med den nye episoden av Luisa & Carina vil vi også legge til noen tips og fravikelige anbefalinger hvis du vil eller skal få deg en valp:

  1.  Vær hjemme med hunden de første 6 ukene eller ta med på jobb hvis det ikke lar seg gjøre å være hjemme. Det legger et trygt og godt grunnlag for hverdagen med hund. Tenk deg valpen som kommer til et helt nytt hjem, nye skapninger å forholde seg til og et nytt liv i sitt nye hjem. Å la den bli helt trygg i sin nye tilværelse vil gjøre at den vil føle seg tryggere den dagen dere må tilbake til den ordentlige hverdagen. Og for all del, sov med den de første nettene, tenk så skummelt å bli lagt alene på et nytt sted når alt er mørkt.
  2.  Sele og ikke halsbånd! Jeg blir irritert når jeg ser at folk bruker halsbånd på hunden sin. Du vil vel ikke påføre hunden din nakkeskade, vil du vel?
  3.  I bilen skal hunden alltid være i bur (eller sikret med spesialsele). Det er faktisk påbudt og ikke minst det tryggeste for både tobeinte og firbeinte. Og har du et bur hjemme skal døren aldri være lukket, selv etter at dere har hatt burtrening. Buret skal aldri fungere som en oppbevaringsplass eller som en skammekrok for hunden, da blir det ikke et trygt sted, les mer om bruk a bur her.
  4.  Meld deg på et valpekurs. Som fersk hundeeier er det veldig fint å lære de beste triksene i boken av profesjonelle, og for valpen er det en utrolig fint med sosialisering og miljøtrening. Personlig var det en verdifull erfaring for oss å gå på valpekurs, vi ble klokere på hunder generelt og tryggere på at vi gjorde det beste for lille Chaplin. Bor du i Stavangerregionen anbefaler jeg Siddis Hundeskole på det varmeste.
  5.  Irretesette med ignorering og avledning, ikke kjeft og straff. Rett og slett for å ikke påføre hunden ubehag eller frykt. Lær valpen din hva som er lov ved å belønne positiv atferd. Og skulle den finne på å bite i en sko eller hoppe opp i sofaen (hvis det ikke er lov) så kan du heller avlede den med leke eller godbit. Når det gjelder biting på deg så kan du forsøke å ignorere den, reise deg opp, snu ryggen til den, go bort, da skjønner valpen at det ikke kommer noe gøy eller godt ut av å bite. Vår hundeskole anbefalte ikke å bruke ordet nei (og i hvert fall ikke med sint stemme), jeg skal helt ærlig si at vi har brukt ordet som stoppord hos oss. Tips: Om du ønsker å bruke “nei” som et stoppord, må det læres inn positivt. Det betyr at du må si “nei” med en nøytral stemme og belønne hunden når den stopper. Hunden skjønner ikke menneskespråk, men den lærer seg gjerne lyder og konsekvens av egen handling.
  6.  Sosialisering med andre hunder og mennesker. Gjennom sosialisering lærer valpen å kommunisere med andre hunder. Hunder har et eget språk vet dere. Når valpen er veldig ung så trenger det ikke å være så lenge av gangen, 10 minutter kan være nok. Det er også lurt at valpen får møte andre mennesker, og ønsker du at den skal bli trygg i nærheten av barn så må det trenes opp. Barn har en helt annen oppførsel enn voksne og dette merker hunder veldig godt.
  7.  Lek og mental trening. Å bli valpens beste lekekamerat gir den både glede og trygghet, mental trening er også viktig for hundens utvikling og mestringsfølelse. Men husk, alt med måte! For mye stimuli kan gjøre hunden veldig stresset.
  8.  Chip hunden din! Hvis den skulle komme bort fra deg gjør chippen det så utrolig mye enklere å bringe dere sammen igjen. Mange hundefolk har egen chipleser, ellers har også veterinær, Falken og politi en slik.
  9.  Vær tålmodig. F.eks når det gjelder å lære valpen å bli stueren. Gjør den fra seg inne så nytter det ikke å presse snuten på det eller å kjefte, da lærer hunden din bare at den ikke må gjøre fra seg foran deg eller der du ser det med det samme. Løft den heller rolig ut og ikke gjør en greie ut av det. Jeg vet det er lettere sagt enn gjort, men plutselig har du en hund som er stueren.
  10. Les om hundehold. Det finnes så mye nyttig og god kunnskap om hunder og hundehold på nettet og i bøker. Å tilegne deg denne kunnskapen gjør deg til en trygg, interessert og god hundeeier.

Husk å abonnere på Luisa & Carina på iTunes, gi oss fem stjerner, og fortell oss hva du synes!

4 Comments

 1. Caroline 8. mai 2017

  Gleder meg til å høre episoden!

  Svar
  • lamar 15. mai 2017

   Håper den falt i smak!

   Svar
 2. Julie 9. mai 2017

  Jeg gleder meg sånn til jeg kan bo et sted hvor det er lov med hund! Savner det så veldig.

  Svar
 3. sofia 13. mai 2017

  Underbar bild <3

  Hälsningar från Schweiz //Sofia
  (http://sofiacm.com kolla gärna in min blogg för wellness och inredning)

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.