Jeg har en greie for svenske tjejer

De våger å rope ut, ikke være nøytrale. De gir f i om noen skulle finne på å mislike dem, ikke kjøpe billett til deres neste konsert eller slutte å følge dem i sosiale medier. De sier det de mener, de står støtt og er uredde. De er svenske tjejer og jeg digger dem.

På søndag pratet jeg om mine favoritter på SnapKollektivet, og da dukket stadig flere kule svenske damer opp i tankene mine. Så jeg tenker, jeg har vel en greie for svenske tjejer. Da jeg var liten digget jeg Pippi, Lotta og Madicken, nå som årene har gått har jeg funnet ut at det finnes ufattelig mange unge, sterke, modige og åpne damer på andre siden av grensa, sånn helt på ekte.

Trendy å mene

Det finnes mange ekstremt bra damer i Norge også, men før har jeg alltid blitt litt skuffet over at det er så mange som er sykt bra på det de gjør, men som ikke vil ta standpunkt. Spesielt ikke utad. Jeg prater om alt fra artister til store bloggere som faktisk har uttalt at de ikke vil si noe om en sak fordi det ikke er deres oppgave som artist eller at bloggen bare er et overfladisk fristed. Det er heldigvis en trend som snur, eller det er rettere sagt, det har blitt trendy å mene noe. Og det er bra, så lenge det er ekte så klart. Det er også litt trist at det må bloggere, moteprofiler og artister til for at offentligheten (spess media) legitimerer kvinnesaker og antirasisme som kult å mene noe om, fordi det er mange som har frontet disse sakene i så innmari mange år. Men la gå, det er saken som betyr noe. Jeg blir i hvert fall innmari glad av at flere unge kvinner kommer ut og mener noe, jeg tror vi kan takke impulser fra utlandet, feministbølgen som herjer i verden.

De svenske tjejene

Tilbake til poenget. Her er et knippe av svenske tjejer som gir meg gåsehud og hjertebank. Jeg sier det igjen, de er uredde og bryr seg døyt om ‘taper’ på å si hva de mener. At de har talent i sitt virke er det ingen tvil om, men de benytter sin status og posisjon for å komme med viktige budskap, engasjere og bevisstgjøre, ikke fordi det er trendy, de er helt genuine som om noe annet ville være utenkelig. Jeg gir deg tips til hvor du kan se eller høre dem og budskapet.

Zara Larsson (artist)

Til tross for sin unge alder har Zara Larsson imponert meg over sin bevissthet og sitt engasjement. Og mer enn en gang har hun gledet meg med sine refleksjoner rundt kvinnekamp og likestilling, også kalt feminisme. Hun kjører på uten å frykte motstanden hun vet at hun kommer til å møte. Du finner henne på Instagram og Twitter, og senest på Skavlan hadde hun så fine tanker om hvorfor feminisme er viktig for henne og hvorfor hun ikke nøler med å si i fra, jeg syns at alle bør sjekke ut intervjuet av henne der. I podkasten Sanningens Mammor hører vi en nitten år gammel jente som prater med venninnen sin slik tenåringer flest, men praten deres er også en utrolig fin påminnelse om at det finnes engasjerte unge jenter som er klare for å kjempe videre for likestilling og likeverd.

Silvana Imam (artist)

Sveriges superdyke, som hun selv kaller seg, tråkker på alt som kan minne om janteloven. Temaer som feminisme og rasisme er gjennomgående i hennes tekster og hun er aldri redd for å la verden vite at hun er en superstjerne i egne og andres øyne. Jeg pleier å gå inn på podkast-appen og søke på ‘Silvana Imam’ og hører det meste av intervjuer og opptredener hun har i ulike podkaster fordi det alltid er så inspirerende å høre henne prate. Du kan også lese mitt blogginnlegg da jeg hadde vært på konsert med henne i fjor. En av de mest kraftfulle musikkopplevelsene jeg har hatt noen sinne. Sjekk det ut her!

Flora & Frida (internett queens)

Podkastduoen Flora Wiström og Frida Vega er store favoritter hos meg fordi de klarer og våger å prate om det aller meste. I sin podkast prater de om kjærlighet, feminisme, sminke, psykisk helse, sex, vennskap og så mye mer som opptar oss. Åpenheten deres lamslår meg, som om det er verdens mest naturlige ting å være. Jeg pratet med Carina om nettopp den åpenheten en gang, og hun kunne fortelle meg at unge folk i Sverige er svært åpne. Til å være tidlig i tjueårene er Flora og Frida også innmari reflekterte og kloke. Jeg beundrer dem veldig mye og jeg vil at unge kvinner i alle aldere skal høre Flora & Frida, fordi jeg tror mange av oss kan få veldig mye fint ut av det. Det har i hvert fall jeg fått. #florafrida #4ever

Rebecca & Fiona (dj’er og artister)

DJ-duoen/artistduoen består av Rebecca Scheja og Fiona Fitzpatrick, og jeg har egentlig ikke hatt et nært forhold til dem tidligere, jeg har bare alltid visst at de eksisterer og jeg har hørt rykter om at de er bra damer med bra meninger. Så hørte jeg et intervju av dem i podkasten Värvet (episode #237) i fjor sommer, og siden den dagen er jeg fan. Hvorfor jeg falt for dem? Fordi de er glade for å betale mye skatt, preacher om den skandinaviske modellen i USA og hyller søsterskap som en drivkraft for å hevde seg i en bransje som domineres av menn. I møte med media er de kjent for å prate om likestilling, rettferdighet og antirasisme, spesielt med tanke på høyrebølgen som har sveipet over Sverige. De er opptatt av å ta til motmæle og at alle må ta ansvar og si i fra at det ikke er ok å diskriminere.

Listen over kule damer som jeg digger er uendelig lang, og det er ikke bare svenske damer på lista, hvis dette blir en hit så kan jeg lage flere slike innlegg i fremtiden. Let me know! 

*PUSS OCH KRAM*

7 Comments

 1. Stine Friis 1. mars 2017

  stor knyttneve opp for dette innlegget! Ja til folk som tør mene noe, og som tør å brenne for noe!! Ja takk til flere slike innlegg!

  Svar
 2. Caroline 1. mars 2017

  Kule damer!

  Svar
 3. Elise 2. mars 2017

  Etter at du kom med podcast tips på snapkollektivet sist har jeg blitt helt hekta på mange så mange kule damer som tørr å si det de har på hjertet! Ble akkurat ferdig med Sanningens mammor og de underholder til 1000, takk for gode tips!

  Svar
 4. Mathilde Nicoline 6. mars 2017

  Særr, noen ganger føler jeg det eneste jeg har på spotify er svenske tjejer.

  Svar
 5. Ida 19. mars 2017

  Yaaas!

  Svar
 6. Ingvild Hegge Eriksen 19. april 2017

  So true!! et annet tips: sandra beijer. awesome dame med brodd og ydmykhet.

  Svar
  • lamar 27. april 2017

   Ja, Sandra har jeg fulgt lenge 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.